Tuesday 12 July 2016

Pokémon GO

PokeIngress



Pokemon-villitys on vallannut Suomenkin ja syytä ei tarvitse ihmetellä: Niantic on sama firma jonka takana on liikuntapeli Ingress. Pokemon on kuitenkin maailmanlaajusta salaliittoa tunnetumpi tarina, joten pelattavaa löytyy heti huomattavasti enemmän. Käytännössä siis peli haastaa liikkumaan ja metsästämään Pokemoneja omalla älylaitteella.





Pelin tiedot


Pelin nimi: Pokémon GO Pelin julkaisija/kehittäjä: Niantic (2016)
Alustat: iPad, Android Pelin tyyppi: mobiili, laajennettu todellisuus, liikuntapeli
Ikäraja(t): PEGI 3 (Google Play), 9+ Apple, ESRB: Kids
Arvostelijat: Rami (36) + muut
Kuvat&linkit:
Traileri
http://viihdevintiot.com/2016/07/11/pokemon-go-koukuttaa-ja-saa-hien-pintaan/
https://mikkomerilainen.com/2016/07/12/pokemon-go-on-lahja-pelikasvattajalle/


Mekaniikat ja pelattavuus


Pokemon Go asettaa jälleen kerran pelaajan Pokemonimanagerin saappaisiin. Pokemonit on kerättävä ja kun pelaaja näkee peliruudulta ruohon liikkuvan, siellä on jotain jonka voi napata. Varsinainen “Augumented Reality” pelimuoto käyttää ovelasti laitteen omaa kameraa - pokemonit kerätään viskaamalla niitä poke-pallolla. Pokemonien koulutus ja taistelu muita pokemoneja vastaan tulee vastaan 5 tasolla - pelaaja voi liittyä yhteen pelin kolmesta joukkueesta ja vallata omalle joukkueelle lisää harjoitussaleja. Harjoitussalit ovat paikkoja joissa voi harjoitella pokemon-taisteluita tai sitten haastaa riitaa muiden pokemon-managerien kanssa.

Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Pelin kolme joukkuetta ovat selvä parannus Ingressin kahteen joukkueeseen. Peli käyttää samoja maamerkkejä kuin Ingress, joten pokemoneja ei ihan metsästä löydy, vaikka peli antaakin löytää eri pokemoneja eri alueilta. Yksi paras puoli pelissä on se että sitä voi pelata liikkuvasta bussista, joten työmatkat menevät mukavasti pokemoneja keräillessä - tämä ei ole tarkkaan ottaen huijaamista, löydetyt pokemon munat sitävastoin vaistoavat yli 10km nopeuden ja ne on haudottava perinteisesti kävelemällä, matkat munien hautomiseen on noin 3-5km joten tämä ei pitäisi olla monelle este.



Pelin eettinen sanoma?


Tuttu tohtori keräilee jälleen Pokemoneja, itseäni epäilyttää kyllä mihin tarkoituksiin? Pokemon-taisteluita ei ole aivan samassa määrin kuin muissa pokemon-peleissä, joten eläinrääkkäysteema ei ole aivan niin vahva kuin muissa Pokemon-peleissä. Sitävastoin peli herättää mukavia tunteita liikuttaessa esimerkiksi firman porukassa ruokatauolla ja se on saanut muutamia todella myönteisiä artikkeleita aikaiseksi.


Valitettavasti onnettomuuksilta ei ole vältytty ja esimerkiksi Australiassa Darwinin poliisiasema ilmoitti että sinne ei tarvitse tulla sisään kaapatakseen harvinaisen pokemonin!


Lähde: Twitter, L7 Odin


Kiinnostusta herättävät piirteet?


Tekemisestä saa kokemusta ja peli alkaa oikeastaan vasta 5. tasolla kun pelaaja pääsee harjoitusmajoihin ja taisteluun. Joukossa kannattaa pelata koska kaikki löytävät saman pokemonin ja houkutushajuste näyttäisi hyödyttävän muita lähellä olevia pelaajia! Lisäksi kaikki voivat napata saman pokemonin, eli pelaajat pelaavat käytännössä omaa peliään. Esimerkiksi Tampereen koskipuistossa oli joku ystävällinen henkilö asentanut Lure Modulen Pokepysäkille ja busseja odotellessa tuli kerättyä myös harvinaisen pokemonin.




Jännitystä aiheuttavat elementit?


Suuren suosion takia pelin palvelimet ovat olleet reilusti tukossa, esimerkiksi joskus on mennyt päivä että pääsee peliin - tästä ovat luultavasti syntyneet huhut että jotain ihmisille olisi jaettu porttikieltoja. Alun vaikeudet kuuluvat valitettavasti tämänkaltaisten pelien julkaisuun, mutta toivoa on että firma saa tarpeeksi isot palvelimet vastaamaan kysymystä. Peli ilmestyi suomessa hieman myöhässä ja julkaisua seurasi taas suuri joukko valitusta siitä että palvelimet eivät toimi. Tämä on normaali ilmiö kun satoja-tuhansia ihmisiä yrittää kirjautua samaan aikaan sisään, mutta tilanne parantunee ajan kanssa vaikkakin suosio on ilmeisesti yllättänyt Nianticin. Vinkkinä jos ohjelma kaatuu niin yhteys jää auki, eli kirjautuminen ei onnistu. Huomasin että oma iPad pitää käynnistää uudestaan jotta voi yrittää uudelleenkirjautumista - muuten voi jäädä aloituskuvaan vangiksi.


Itselläni on WLAN-pohjainen iPad joka ei todellakaan ole missään määrin hyvä laite mihinkään tällaiseen - käytännössä siis padi yrittää paikallistaa itsensä WLAN-tukiasemien kautta, mikä toimii keskikaupungilla huonosti ja ei ollenkaan muualla - käytännössä laitteessa pitäisi olla hyvä GPS-paikannus jotta pelistä saisi kaiken irti.


Lisäksi pelin on huhuttu kuluttavan akkua, no - tämä ei ole yllätys - mutta asetuksista löytyy myös virransäästötila.


Ladattava lisäsisältö?


Peli on mikromaksuilla rahoitettava ja poke-kaupasta voi pelin valuutalla ostaa lisää houkuttimia ja härveleitä joilla parannetaan mahdollisuuksia saada harvinaisempia pokemoneja (Esim. 20 pokepalloa/1 houkutushajuste = n.100 pokecoinia = 1 euro)

Tosiharrastajille tarjottaan myös Pokemon GO Plus bluetooth-laitetta joka tarkkailee ympäristöä ja kertoo valolla jos Pokemon on lähellä. Laite parantaa turvallisuutta huomattavasti, joten tosiharrastajlle tämä lienee suositeltava hankinta.



Pelin ikäraja?


Applen ikäraja on 9+ kevyen väkivallan takia. Google Playn ikäraja on julkaisijan itsensä antama PEGI 3. Olen lukenut netistä että peli toimii kivasti myös vähän nuorempien lasten kanssa ja ainakin pelikasvattajat haaveilivat että peli iskisi myös teini-ikäisiin. Ainakin 20+ vuotiaat ovat ottaneet pelin hyvin vastaan ja peli on saanut aikaan myönteisiä tunteita.


Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

  • Millainen peli saisi sinut liikkumaan?
  • Miksi Pokemonit saavat ihmiset hyvälle tuulelle?
  • Miten harjoitussaleilla käytävä taistelu toimii? Kannattaako se?
  • Mitä tohtorille lähetetyille Pokemoneille käy?

No comments:

Post a Comment