Saturday 2 July 2016

Her Story

Kuulustelupöytäkirjoja





Mikrotukihenkilö alkaa tutkia poliisiaseman kellarista löytyvää tietokonetta ja löytää videotallenteita murhatutkinnasta vuodelta 1994 (tietoturva lienee ollut tuntematon käsite tuolloin). Alkaa mielenkiintoinen elokuva-peli kokemus, joka haastaa jälleen pelin määritelmää. Peli keräili  Parhaan konsoli- tai käsikonsolipelin BAFTA Game Awardin 2015 ja oli kesän 2016 Humble Narrative Bundlessa, josta aikaisemmin käsitelty 80 Days.






Pelin tiedot

Pelin nimi: Her Story Pelin julkaisija/kehittäjä: Sam Barlow (2015)
Alustat: pc, iOS, OS X Pelin tyyppi: draama, elokuva-peli
Ikäraja(t): - (App Store 17+)
Arvostelijat: Rami (36)
Kuvat&linkit:
Traileri
Gamespotin arvio (spoileri-vapaa)



Mekaniikat ja pelattavuus


Her Story toimii naputtelemalla tietokannan hakukenttään tutkintaan liittyviä hakusanoja. Ensiksi pelaaja ei tiedä mistä on kyse, mutta tarina alkaa traagisuudessaan hahmottua pikku hiljaa virtuaalietsivälle.



Mitä kokeneempi pelaaja saa irti pelistä?


Peli tapahtuu ensisijaisesti pelaajan pään sisällä ja siinä minkälaisia merkityksiä tälle antaa. Kuolleen Simonin työpaikka tietysti mainitaan nauhalla jolloin pelaaja naputtelee työnantajan nimen hakuun, ja näin tarina etenee - välähdyksinä kuulustelutilanteista. Videopätkiä on 271, joten aivan heti näitä kaikkia ei löydä. Peli muistuttaa hyvin paljon 90-luvun FMV-videopätkiin perustuvia pelejä ja etenkin Polis: det röda fallet-peliä (Vision Park, 1998), jossa pyrittiin kuulusteluvideoiden avulla muodostamaan käsitystä murhasta.






Pelin eettinen sanoma?


Sen kummemmin pilaamatta tarinaa, siinä käsitellään lyhyiden tarinoiden kautta naisien välistä ystävyyttä, jakamista ja päähänpinttymiä. Lopuksi varsinainen merkitys ja tuomio jää kuitenkin pelaajan harteille. Samalla tavalla kuin Gone Home käsitteli teinityttöjen seksuaalisuutta johdattamalla pelaajan koko tarinan läpi tuo Her Story koko hullun tarinan pelaajan eteen houkutellen tämän käyttämään aikaa henkilöiden ja syy-seuraussuhteiden käsittämiseen. Kyse on siis empatiaan eli myötäelämisen taitoon perustuvasta pelaamisesta, enemmän kuin mistään muusta.




Pelin ikäraja?


Peli on saanut teemojensa takia Apple 17+ ikärajan. Videoissa näkyy oikeastaan vain se kuinka näyttelijä kertoo tarinaa, eli ikäraja perustuu tarinan implikaatioihiin ennemmin kuin siihen mitä ruudulla näytetään. Suomessa murhasarjoilla on ollut ikärajana jopa 7 (Matlock) ja ahdistusta aiheuttavan kuvauksen takia usein 16 - tarinoissa käsitellään aikuisteemoja, mutta epäilen että kovin nuoret eivät pelistä innostu. Käytännössä pitäisi tehdä kliinisiä testejä, jotta voitaisiin ylipäätään muodostaa kuva siitä ketkä tämän tapaisesta pään sisällä tapahtuvasta ja parseripohjaisesta pelistä kiinnostuisivat?




Keskustelunaiheita pelin tiimoilta

-Ketä henkilöitä tarinassa on?
-Motiivi?
-Tilaisuus?
-Murha-ase?
-Miksi poliisi lähtee aina +1 teoriasta liikkeille?



No comments:

Post a Comment